У НОВОМ БЕЧЕЈУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Капитулацијом Немачке у Берлину 9. маја 1945. године формално је окончан Други светски рат у Европи и од тада овај дан обележава се као Дан победе над фашизмом, а слави се и као Дан Европе.

Тим поводом, на споменику посвећеном палим борцима руске Црвене армиије на Тиском кеју, венце су традиционално положили представници локалне самоуправе, Друштва српско-руског пријатељства “Волошинов” и други секретар Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, Констатин Вернигоров, у знак сећања на оне који су своје животе дали 1944. године при ослобађању Новог Бечеја од нацистичких војних снага.

У овом рату који је трајао готово 6 година учествовала је 61 држава са око 110 милиона војника. Само на територији бивше Југославије погинуло је 1.706.000 особа међу којима је било више од 300.000 бораца, а процењује се да је укупно у свету животе изгубило између 50 и 80 милиона људи.

 

Read 1122 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…