БАНАТСKА НОЋ У МУЗЕЈУ “ГЛАВАШЕВА KУЋА”

Нови Бечеј и Завичајни музеј „Главашева кућа“ и ове године нашли су на листи међу 60 других градова у Србији у којима се, на више од 200 локација, одржава јединствени културни догађај, „Ноћ музеја“.

Богат културно-уметнички програм прожет је мотивима Баната чиме је у некадашњој кући великог новобечејског добротвора и хуманисте оживљен дух свакодневице 20. века у овом делу Војводине.

У музичком делу програма наступили су Тамбурашки оркестар Нови Бечеј, чланови музичке секције Основне школе „Јосиф Маринковић“, на челу са учитељем Слободаном Блажином, а фолклорни ансамбл Kултурно-уметничког друштва “Јован Аћимац” из Kумана песмом и игром представио је банатске обичаје.

У оквиру овогодишњег програма припремљене су две изложбе које на различите начине приказују културно-историјско богатсво ових простора. Једна од њих посвећена је значајним личностима које су потекле из Врањева и Новог Бечеја, а које су оставиле неизбрисив траг када је у питању развој позоришне и уметности уопште у нашој земљи. Поставка је понела назив “Kолевка српског глумишта”, а припремио ју је Стеван Давидовић.

Отварањем изложбе под називом “Мотиви из Баната” представљени су радови београдског уметника Ненада Стојкова, пореклом из Банатског Двора, на чијим сликама преовладавају мотиви гусака, ђермова и ушорених кућа, карактеристичних за равничарске пределе у којима је и сам одрастао.

Догађај је употпуњен легендама о Бисерном острву и вину мускат крокан, као и сада већ традиционалном игром „Шта је ово и чему служи“ на тему старих предмета и њихових имена.






Read 307 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…