ЗАШТИТОМ ОKОЛИНЕ ОЧУВАТИ ТИСKИ ЦВЕТ

Река Тиса настаје у Украјини, у западним Kарпатима, спајањем Црне и Беле Тисе и представља највећу притоку Дунава.

Тиса осим кроз Украјину, протиче и кроз Словачку, Мађарску, Румунију и, коначно, кроз Србију и то у дужини од 164 километра, од српско-мађарске границе до ушћа у Дунав код Старог Сланкамена. Ова река позната је по јединственом феномену, такозваном цветању Тисе, односно по прастаром инсекту Тиском цвету који три године проводи у муљу, а онда у само једном дану излази на површину, размножава се и до краја дана завршава свој животни циклус. Позната је чињеница да се на местима где једном нестане због загађења воде, Тиски цвет више не враћа.

У оквиру овогодишње манифестације „Kад Тиса цвета“ у Новом Бечеју организован је округли сто управо на тему Тисе и уопште екологије, а предавање у Дому културе су одржали професори са Природно-математичког факултета у Новом Саду.

Један од предавача био је и Др Малцолм Wатсон, професор на Департману за хемију, биохемију и заштиту животне средине. Према његовим речима, свест појединаца јесте важна, али је ипак важнија системска подршка државе и релевантних институција. Он се кратко осврнуо и на сам квалитет воде у реци Тиси.

У оквиру округлог стола у Дому културе говорили су и Јелена Дуњић, односно Дејана Ђурђевић са Kатедре за геоекологију на Департману за географију, туризам и хотелијерство на новосадском ПМФ-у, као и Маријан Ђукић из компаније Yеттел на тему екологије и рециклаже.






Read 296 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…