ПУKОВНИK KАРАПАНЏИН НА ТЕМУ ВЕРСKЕ СЛУЖБЕ У ВОЈСЦИ СРБИЈЕ

Стевица Kарапанџин, пуковник у пензији, родом Новобечејац, носилац јепројекта за васпостављање верске службе у војсци Србије у периоду од 2008. до 2014. године.

Он је уједно и аутор истоимене књиге која је светлост дана угледалакао круна рада његовог Генералштабног усавршавања, а коју је, у присуству свештенства и великог броја грађана, представио у дворишту Народне библиотеке Нови Бечеј.

Рад на поменутом пројекту подразумевао је израду комплетне подзаконске регулативе, од највишег хијерархијског нивоа уредбе о вршењу верске службе, преко потписаних споразума и правилника, до детаља који се тичу живота и рада у војним касарнама, а на самом крају и имплементацију која је обухватила пријем прве групе војних свештеника и одређивање објеката који су постали војни параклиси.

У свом излагању аутор је истакао да се војска, нити било која државна институција, не може мешати у канонска питања цркава и верских заједница, али да су на овај начин уређени услови под којима они могу допринети побољшању и унапређењу оперативних спсобности војске.






Read 412 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…