ОБЕЛЕЖЕН 2. ОКТОБАР - ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КУМАНА

Другог октобра 1944. године војска Црвене армије хрлећи према Берлину ушла је и у Кумане. 

 Према постојећим подацима немачка војска претходно је већ напустила ово насељено место, повлачивши се пред ослободилачком силом која је надирала. Након доласка Црвене армије мештани Кумана су прославили своју слободу и од тада се овај датум обележава као Дан ослобођења Кумана у Другом светском рату.

Тим поводом представници локалне самоуправе, Месне заједнице Кумане, Удружења српских ратних ветерана Нови Бечеј, ђаци Основне школе „Станчић Милан - Уча“ и мештани Кумана данас су полагањем венаца одали почаст онима који су дали своје животе за слободу будућих нараштаја.

„Као и сваке године 2. октобра обележавамо Дан ослобођења нашег села полагањем венеца на споменик у центру Кумана чиме одајемо почаст жртвама фашизма. Након минута ћутања и полагања венаца на споменик, положили смо венац и на плочу која се налази на Дому културе на којој су имена људи који су били жртве у току рата. Такође смо и ту одали почаст како бисмо очували традицију и сетили се оних који су дали своје животе да ослободе ово село. Ми из Месне заједнице се трудимо да то очувамо и да пренесемо са колена на колено. Нажалост, као што се могло видети, људи се не одазивају у великом броју да одају почаст жртвама. Да ли је то зато што су запослени или зато што немају времена, то нећемо коментарисати, али зато ми сваке године позивамо ђачки парламент да би деца од малих ногу учила и знала да треба да цене то што су ти људи своје животе дали и да према томе саосећају“, изјавио је Горан Станчић, секретар Месне заједнице Кумане.

Након ослобађања Кумана 2. октобра пре 74 године, припадници Црвене армије наставили су даље за Нови Бечеј који је ослобођен два дана касније, 4. октобра.

 

Read 1477 times

                                            

              Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…