ОДРЖАНА 98. СЕДИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

На дневном реду 98. седнице Општинског већа општине Нови Бечеј нашло се 37 тачака, од чега се већина односила на утврђивање предлога решења о давању сагласности наизвештаје о раду јавних предузећа и установа за 2018. годину.

Међу првим тачкама чланови Општинског већа утврдили су предлоге одлука о прибављању непокретности у јавну својину општине Нови Бечеј, односно грађевинског земљишта. О чему се ради, објаснио је председник општине Нови Бечеј, Саша Максимовић: „Конкретно ради се о више парцела, најпре, о нашем водоизворишту, с обзиром да у Закону о комуналним делатностима стоји да оно мора бити власништво града или локалне самоуправе. Код нас то није случај, већ је власништво Републике Србије, а корисник су „Воде Војводине“. У том смислу смо покренули процедуру за прибављање непокретности, али с обзиром да нас ипак чека изградња постројења за пречишћавање пијаће воде, за добијање употребне дозволе, на крају крајаве ће све морати бити у складу са законом. Све парцеле морају бити у власништву града, односно у нашем случају општине Нови Бечеј. Ту је још једна битна тема и оно што је мени врло жао јесте да због нерешене имовинско-правне ситуације насељено место Нови Бечеј није успело да се убаци на листу приоритета за изградњу пречистача отпадних вода коју финансирају владе Мађарске и Србије, барем не у првом турнусу. Не разумем зашто то са имовином увек мора бити проблем административне природе и зашто неко ко је корисник сматра да је то његово власништво, а није, већ је власништво Рпублике Србије, док је неко само корсник. У овом случају, мислим на „Воде Војводине“ које не био требало да производе те проблеме, поготово што је не само круцијално решавање проблема отпадних вода у Новом Бечеју, већ би требало да то буде и њихов интерес, чиме би се мање загађивао и ДТД који је на крају крајева њихов, односно и ту су управљач.“

Важне тачке 98. седнице Општинског већа општине Нови Бечеј биле су и утврђивање предлога решења о давању сагласности на статуте месних заједница Нови Бечеј, Ново Милошево, Кумане и Бочар, који су основ за расписивање избора за чланове савета тамо где је увелико истекао мандат претходним саветима - у Новом Бечеју и Куману.

На одржаној седници чланови Општинског већа су утврдили и предлог Решења о разрешењу досадашње директорке Народне библиотеке Нови Бечеј, Агнеш Ђукичин, услед њеног одласка у пензију, односно Решења о именовању в.д. директора ове установе, Владимира Давидовића из Новог Бечеја, дугогодишњег директора ОШ „Јосиф Маринковић“. Донета је и Одлука о учешћу локалне самоуправе у суфинансирању инвестиционог одржавања зграде Средње школе Нови Бечеј које се односи на замену прозора и столарије.

Такође, донета су и решења о давању сагласности на програме и правила манифестација „27. Обзорја на Тиси - Дани Јосифа Маринковића“ и „Дани села Бочара 2019“.

Усвојен је и годишњи План за одбрану од поплава на територији општине Нови Бечеј за унутрашње воде и за летње насипе Либе и Лјутово. Тим поводом,председник општине, Саша Максимовић се осврнуо и на обилне падавине које су захватиле наше пределе: „Оно што је добро и што би грађани требало да знају јесте да Тиса није близу ни редовној одбрани од поплава, а камоли ванредној одбрани од поплава. За сада уопште нисмо угрожени, немамо најава да би Тиса могла да угрози насељено место, па чак ни атар, мислим ту на простор Лјутова и Либа. У сваком случају, свакодневно пратимо ситуацију, али за сада грађани могу да буду спокојни, нема никакве опасности од реке Тисе.“

Чланови Општинског већа донели су и Закључак о поверавању послова одржавања приобаља на Тиси Месној заједници Нови Бечеј.

 

Read 736 times

                                            

              Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…