БОРБА ПРОТИВ ВРШЊАЧKОГ НАСИЉА НА РЕЛАЦИЈИ РОДИТЕЉ - ДЕТЕ - НАСТАВНИK

Сведоци смо да се у основним и средњим школама сваког дана дешавају случајеви вршњачког насиља, злостављања и занемаривања.

Јасно је да се борба против овог озбиљног проблема мора водити системски, на више фронтова, а највише на релацији између родитеља, деце и наставника. Један од корака у настојању да се, пре свега, превентивно делује када је ова тематика у питању јесу и родитељски састанци у оквиру којих се ових дана у ОШ „Милоје Чиплић“ у Новом Бечеју родитељи информишу о главним цртама правилника о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање.

Акценат борбе против насиља међу децом првенствено је на превенцији овог проблема. Уколико ипак дође до интервенције она има свој предвиђени поступак који се примењује, а чије се активности налазе у развојном и годишњем плану школе, наглашава Биљана Бањац, директорка школе и додаје да је апсолутни циљ спречити да до интервенција дође или да се оне смање на што је могуће мањи број случајева. У том поступку од изузетне важности јесте управо добра сарадња са родитељима.

Још један врло важан аспект борбе против насиља, злостављања и занемаривања међу децом јесте и вршњачка едукација. Управо зато се у сарадњи са другим институцијама у школама врло често спроводе различите врсте радионица и предавања у циљу информисања и едуковања младих, уз пружање позитивних примера, али и смерова како би њихов развој личности текао у смеру стварања задовољнијих и срећнијих младих људи.Read 427 times

                                              

        Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…