РЕГЕНЕРАТИВНА ПОЉОПРИВРЕДА БУДУЋНОСТ ПРОИЗВОДЊЕ ХРАНЕ

Предности одрживих аграрних пракси међу којима је и регенеративна пољопривреда су многоструки о чему се могло чути у оквиру недавно одржане презентације у пољима сунцокрета Драгана Раце надомак Kумана, највећег појединачног произвођача сунцокрета у Србији.

Захваљујући пројекту регенеративне пољопривреде компаније Нестле у Србији се око 4.200 хекатара земље обрађује управо по тим принципима, са основним циљем очувања и обнављања пољопривредног земљишта, путем унапређења његовог здравља, уз заштиту биодиверзитета и животне средине и смањење карбонског отиска.

У свој програм регенеративне пољопривреде компанија Нестле укључила је локалне узгајиваче сунцокрета, а већ крајем ове године део сировина у виду сунцокретовог уља биће из регенеративних извора.

Узгајање сунцокрета по принципу стрип-тилл технике подразумева минималну обраду тла, односно плитко орање, како би се очувало здравље земљишта и у њему се задржале велике количине органске материје. Овај начин обраде земље смањује потрошњу фосилног горива, што доприноси и смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Циљ компаније Нестле је да до 2030. године половину састојака за своје производе добија управо из регенеративне пољопривреде.






Read 713 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…