МУЗЕЈ "ЖЕРАВИЦА" НОВО МИЛОШЕВО

На двадесетом километру од Новог Бечеја, налази се Ново Милошево, село које чува један од највећих индустријско техничких музеја у Европи.

На његовим вратима поносно стоји власник Чедомир Жеравица, који је наставио очевим стопама у очувању наше историје.


Прегледајући породичне албуме, са фотографијама, отац Миливој (1932 - 2009.) је половином 70-их година прошлог века, наишао на фотографију вршидбе жита 1939. године, на којој он као дечак, седи на трактору Фордсон 10-20 ХП из 1924. године. Имати трактор на селу, у то време, је била права реткост и својеврсна атракција. Годинама касније трактор је, између осталог, одузет породици у време конфискације.

 

Миливој је вођен носталгијом решио да набави исти такав и преко пријатеља сазнао да у околини Kрагујевца постоји баш такав. Kада је отишао да га погледа, у дворишту је затекао још неколико сличних трактора из тог времена. Желећи да их све откупи, речено му је да су већ тада били спремни за продају у иностранство.


Тог дана је Миливој, не знајући, поставио темеље музеја.
У наредним годинама је откупљивао све тракторе до којих је могао да дође, да би их сачувао на нашим просторима, где су хранили наше породице. У почетку је то била мала збирка од свега неколико трактора, привремено смештених у старој шупи. Временом је почео да сакупља и друге привредне машине.

У виду сталне поставке, збирка је изложена јавности 1991. године, у наменски изграђеном објекту.
Данас, збирка коју је Чедомир довео до нивоа светске, налази се на преко 3.000м2 и броји преко 150 трактора, 10-ак парних машина, 40-ак олдтајмер аутомобила војних и цивилних, 40-ак моторцикала, 40-ак старих заната, 50-ак стационарних мотора, колекције радио, фото и ТВ апарата и још неколико хиљада алата и алатки.

Централно место у колекцији заузимају трактор "Харт-Парр 15-30А" из 1920. године, који је у радном стању и парна машина "Рустон Процтор &амп; Цо." из 1884. године.


Сви експонати су заведени и за већину постоји фабричка документација, која се налази у библиотеци музеја. Сајт www.muzejzeravica.org се редовно ажурира са новим експонатима.


На експонатима који нису у радном стању се вредно ради.

 

Годишњу едукативна презентација музеја под називом "Залазак у свитању" организује се сваке друге суботе септембра месеца, када се у живот враћају старе машине и занати, неким старијим нараштајима за подсећање, а неким новим за наук како се живело некада.

У плану су и креативне радионице за организоване групе.
Ипак, чињеница да је све што се налази у музеју прикупљено на нашем тлу, је највреднија и на њу су сви из музеја посебно поносни.



Музеј се налази на адреси Попов Аркадија 56, Ново Милошево.

Радно време музеја је радним данима од 08-16 сати и суботом 08-13 сати. Посете ван тог времена је могуће заказати на бројеве телефона: 023/ 781 909 и 064 009 32 09.

Добродошли!



                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…