ГЛАВАШЕВА КУЋА

У улици Јосиф Маринковић број 69 у Врањеву родио се др Владимир Главаш, велики народни добротвор(1834-1909.), који је кућу завештао цркви, а кућа је данас позната као „Главашева кућа“ и пример је богатије грађанске куће из половине деветнаестог века.

На углу улица Јосиф Маринковић и Светозар Марковић у Новом Бечеју, у Врањеву, налази се стара кућа породице Главаш, на којој су отпочели радови адаптације и уређивања, како би Нови Бечеј добио простор који ће бити темељ за оснивање завичајног музеја.

Радови на кући су започети крајем 2006. године средствима добијеним од Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства која су намењена развоју руралног туризма. Завршени су радови на крову објекта, урађена је хидроизолација и замењени су подови, санирана су оштећења на зидовима и постављена је нова електроинсталација, водовод и довод плина, а почетком 2008. године започети су радови на рестаурацији јединствене зидне декорације ентеријера.

Из пројекта за обнову фасада у 2008.години се планира и обнова фасаде овог објекта, која ће остати у стилу у ком је грађена, почетак XIX века, а поред радова на главном објекту, планира се и адаптација помоћних објеката.

 

 

 

Као последња фаза у реализацији уређења „Главашеве куће“ биће уређење дворишта, великог "ајнфорта" и оспособљавање таванског простора за разне активности. Осим радова који се односе на адаптацију и уређивање, планирају се и садржаји који ће оживети простор, а по речима Драгана Раушког, начелника Одељења за урбанизам и стамбено-комуналне послове општине Нови Бечеј, могуће је уређење ентеријера затеченим намештајем и предметима из старе „Главашеве куће“, уређење дела ентеријера предметима везаним за познатог новобечејског композитора Јосифа Маринковића и предметима који ће осликати грађанство XИX века, док се у помоћним објектима планира презентација старих заната, као и поставка старих предмета из области земљорадње и сточарства. 

 О др Владимиру Главашу и "Главашевој кући"

 

У улици Јосиф Маринковић број 69 у Врањеву родио се др Владимир Главаш, велики народни добротвор (1834-1909.), који је кућу завештао цркви, а кућа је данас позната као "Главашева кућа" и пример је богатије грађанске куће из половине деветнаестог века.<бр /><бр /> Владимир Главаш је дипломирао права у Прагу 1862. године, а током студирања дружио се са Јованом Јовановићем Змајем, те су Новобечејци имали прилике да их срећу у Новом Бечеју, као и друге истакнуте људе који су посећивали Владимира Главаша, као што су Светозар Милетић, Ђура Јакшић и други познати Срби тог времена.

Главаш је кратко радио као адвокат, јер се посао није слагао са његовим моралним вредностима, па се посветио економији (земљорадњи). Своју кућу на главној улици Врањева, која је сада под заштитом државе као вредан споменик, поклонио је православној цркви у Врањеву.

У кући се налазе остаци стилског намештаја (две столице, два стара канабеа, један зидни плакар) и неколико портрета (4 комада) чланова бивше породице Главашких, које је радио сликар Никола Алексић. Дрвенарија, рагастови врата, тапете и друго су декорације из одговарајуће епохе и као декоративни реквизити се изврсно уклапају у кућни амбијент.

 

Зграда је типичан и репрезентативни примерак куће из времена бидермајера. Како су делимично очуване ствари и унутрашња декорација, амбијент је потпунији и дочавара утисак из времена када је саграђена. Као грађевинско, стилско и естетско грађанско дело треба да буде сачувана у свом аутентичном изгледу.

                                            

              Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…