ОДАТА ПОЧАСТ ХЕРОЈУ АЛЕКСАНДРУ БЕРИЋУ

Представници локалне самоуправе у Новом Бечеју заједно са припрадницима Речне флотиле Војске Србије у петак, 19. јуна, положили су венце на бисту Александра Берића, хероја Другог светског рата 1941. године, која се налази на Тиском кеју.

На овај начин одаје се почаст и присећа на пале борце Народноослободилачке борбе, а један од њих био је и Александар Берић, рођен у Новом Бечеју, поручник бојног брода Драва који је своје херојство исказао током Априлиског рата, обезбеђујући гранични сектор Дунава код Бездана где је два дана водио борбу са патролним чамцима, трупама на обали и авијацијом непријатеља. Погинуо је 12. априла, потонувши заједно са бродом којим је командовао.

Поводом 70 година од победе над фашизмом и 100 година Ратне морнарице 2015. године Војска Србије је у Белегишу где је Александар Берић сахрањен подигла споменик у његову част, док је биста овог хероја на Тиском кеју у Новом Бечеју свечано откривена августа 2017. године.

Неговање и поштовање историје и традиције изузетно је важно, пре свега, за младе нараштаје, истакао је након полагања венаца председник општине Нови Бечеј, Саша Максимовић.

Read 912 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…