ВЕЛИКИ ПОЖАР НА СЛАНОМ КОПОВУ НАЧИНИО НЕМЕРЉИВУ ШТЕТУ ЕКО-СИСТЕМУ

У ноћи између уторка и среде на Сланом копову избио је пожар катастрофалних размера који је причинио огромну штету биљном и животињском свету у овом специјалном резервату природе надомак Новог Бечеја.

У гашењу пожара учествовало је укупно 12 ватрогасаца из ПВЈ Нови Бечеј и ДВД Ново Милошево који су након двочасовне борбе успели да исти локализују упркос неприступачном терену и лошим временским условима, односно ветру. Пожар је обухватио ниско растиње, трску и кукурузиште причинивши непроцењиву штету локалном еко-систему, а као и претходних година, највероватније је резултат законом недозвољене праксе паљења стрњишта на околном обрадивом земљишту.

Према званичним подацима пожар је захватио парцелу 14469 у катастарској општини Нови Бечеј проширивши се на око 59 хектара у СРП „Слано копово“ чији је управљач Ловачко удружење Нови Бечеј. О немилом догађају разговарали смо са биологом Дарком Лазаревићем, стручним сарадником у овом специјалном резервату природе, који истиче да је само захваљујући правовременој реакцији избегнуто да пожар дође до централног дела резервата, односно до самог језера.

Помоћник председника општине задужен за пољопривреду и ванредне ситуације, Милан Стојшин, упутио је апел пољопривредницима да не пале жетвене остатке. Према његовим речима, о пожару је обавештено и Министарство пољопривреде Републике Србије.

Read 984 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…