ВРАЋА СЕ СТАРИ СЈАЈ, АЛИ МЕЊА НАМЕНА ДВОРЦА ХЕРТЕЛЕНДИ У БОЧАРУ

Најмање насеље у невеликој новобечејској општини, Бочар, красе четири бисера, две цркве и исто толико двораца. Зуб времена и небрига друштва учинили су архитектонски „квартет“ изгуби сву лепоту.

Поводом два века православног храма, 2014. године, реконструкцијом му је враћен стари сјај. Ваљда и Католичку црква иста судбина чека 2042. године, кад буде обележавала исти јубилеј. Вишедеценијске небрига за дворце у центру села је, на сву срећу, прекинута. Половично. Завршава се реконструкција 170 година старог дворца Хертеленди, а Бочарци се надају да би у догледно време исту судбину могао да доживи и стотинак метара удаљен каштел породице Бајић из 1903. године. Дворац Хертеленди је Бочарцима познатији као Бајеров, јер је ова породица била последњи власник пре Другог светског рата. После се ту сместило седиште пољопривредног газдинства „Јединство“, па истурено неуропсихијатријско одељење зрењанинске болнице, а онда је годинама без икакве намене „отмено“ пропадао.

-Комплекс Хертеленди ће за који месец бити својеврсни Центар „Школа у природи“ за предшколску децу и ђаке нижих разреда школског узраста, вели Зора Радојевић, која у име извођача радова београдске фирме „Модулор“ надгледа послове на ограђеној површини од око 12 ари. Наравно, желимо што пре да завршимо, али дас успоравају непредвиђене потешкоће, од којих је, свакако, једна и епидемиолошка ситуација везана за корона вирус.

Времешни Бочарци памте дворац са пратећим садржајима пре пропадања, али нису могли ни да му предпоставе будући изглед, а тек намену… Покрајинска влада је уложила за сређивање комплекса Хертеленди око 370 милиона динара, а кад све буде готово превазићи ће визију и саме градитељске породице. Пошто дворац има статус споменика културе, реконструкција се одвија по строго прописаним правилима Завода за заштиту споменика културе, а то у великој мери успорава и диже цену радова.

-Централна зграда комплекса је сам дворац са око 2.200 квадрата у чијем приземљу ће бити смештене учионице, кабинет ИТ са потребном рачунарском опремом, кухиња с трпезаријом и саниратни чвор где ће пре уласка у ресторански део деца прати руке. У поткровљу су двокреветне собе за децу и заједничко купатило, док су собе за наставнике са купатилом. Посебан украс дворца, као некада, је овална тераса у средишном улазном приземном делу. Занимљива је и пространа тераса у поткровљу, коју са стране украшава кров од бинер црепа. Кад је реконструкција у питању, некадашњи помоћни објекат површине 730 квадрата сада мења намену и биће смештајни павиљон са тридесетак двокреветних соба у приземљу и поткровљу. Тако ће у једној смени моћи да се смести 100 деце, вели Зора Радојевић.

Поред два објекта који се реконструишу, још неколико је нових из темеља, како би деца имала садржајан програм у време боравка у „Школи природе“ на једнодневни излет или рекреактивну седмодневну наставу.

-Гради се нова сала за рекреацију површине 340 квадрата и крај ње спортски терен са тартан-подлогом. У непосредној близини је фитнес-центар на отвореном и трим стаза у облику „осмице“. Изграђена су и два „летњиковца“ – наткривене учионице на отворемом. Од смештајног павиљона до сале за рекреацију је наткривена стаза, која је и сама украс комплекса. Посебна пажња посвећена је хортикултури, трудили смо се, колико се могло, да сачувамо постојеће дрвеће, засадићемо и ново, украсне биљке и жбуње, те посебне вртове за едукацију с медитеранском, лековитом и другом флором. У атрактивном дворишном делу је и прикладан амфитеатар, те стамбена зграда за домара и алатница, додаје љубазна саговорница.

Комплетно имање је ограђено пуним зидом дужине 492 метра, који је својеврсни декор са спољне и унутрашње стране комплекса.

-Сав малтер са старог зида смо обили и тамо где је оронуо изидали нови. Око 3.000 квадрата омалтерисано је само у оградном зиду, што је довољно за један нови објекат. Кад све буде готово, за одржавање оваквог комплекса биће потребно најмање 20 запослених, што ће знатно побољшати стандард мештана, закључује Зора Радојевић.

Још је рано говорити о томе колико ће нова установа оживети село. Све зависи од програма „школице“. Али, биће посла за куварице, ратне мајсторе, спремачице, административце… Приде, снабдевачи свежим воћем, поврћем, месом, па могућност издавања смештаја за родитеље који прате децу. Како је прекопута спортски центар са кошаркашким, одбојкашким, рукометним и фудбалским тереном, причу о Центру „Школа у природи“ у Бочару шириће и спортисти који буду гостовали.

Read 996 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…