УСКОРО ПРВА ПРИХРАНА ПШЕНИЦЕ, ДОНЕТЕ МЕРЕ ПОМОЋИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

Када је у питању меркантилна пшеница, она је на територији општине Нови Бечеј најзаступљенија и засејана је на 9220 хектара, испред кукуруза који заузима површину од 8280 хектара.

Захваљујући повољним климатским условима без екстремно ниских температура током зиме, озими усеви за сада добро напредују, мада би већа количина снежних падавина свакако побољшала кретање вегетације, оценио је Милан Стојшин, помоћник председника општине задужен за пољопривреду.

За раст и развој усева неопходна је адекватна примена ђубрива, при чему посебну пажњу треба обратити на одговарајући однос азота и фосфора, подсетио је Стојшин и додао да се са претходно урађеном анализом земљишта може остварити одређена уштеда.

Савет стручњака јесте да прва прихрана буде након 15. фебруара, друга у фази интензивног раста стабла до појаве класа, док трећа зависи од стања усева и услова гајења.

Као мере помоћи, пољопривредницима у Србији однедавно су доступни и кредити за набавку минералних ђубрива са нула одсто камате, а укинута је и царина од 10 одсто за набавку азотних ђубрива из арапских и далекоисточних држава.

 

Read 1496 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…