„СРПСKИ“ ТОЛСТОЈ У ПОСЕТИ НОВОМ БЕЧЕЈУ

Нови Бечеј, родно место свог оца Илије и српско огњиште деде Владимира, унука писца Лава Николајевича Толстоја, посетио је јуче Владимир Иљич Толстој, саветник за културу председника Руске федерације и један од носилаца главне линије родослова Толстојевих, које називају и „српским“ Толстојевима.

Владимир Толстој заједно са својом породицом у Новом Бечеју се обрео поводом снимања серијала руске телевизије о такозваној „белој“ емиграцији којој је Нови Бечеј био један од центара између два светска рата. Поред Новог Бечеја снимања ће се наставити и у Вршцу у ком је рођен Никита Толстој, чувени слависта и академик неколико академија наука у свету.

„Снимамо два серијала о „српским“ Толстојевима, један о мом деди Владимиру Иљичу Толстоју и његовом брату Илији Иљичу Толстоју, док је други серијал о Никити Толстоју који се родио пре 100 година у Вршцу. Мој отац Илија рођен је у Новом Бечеју 1930. године, тако да ћемо ускоро имати прилику да обележимо и годишњицу од његовог рођења. Веза са Новим Бечејем је веома јака. Мој отац је умро пре 25 година и заиста ми је било битно да се повежем са њим и да посетим место у ком се он родио, као и да се упознам са начином живота који је тада водио мој деда. Зато сам долазио сам, али и са својом децом, довео сам овог пута своју унуку која има 4 године, јер желим да и на њих пренесем ту веза између Србије и Русије, Новог Бечеја и Јасне Пољане, реке Дон и Тисе, која је заиста веома јака“, рекао је овом приликом Владимир Толстој.

Он је обишао и Народну библиотеку Нови Бечеј где је имао прилику да погледа део материјала који поседује ова установа, а који се тиче периода када су Толстојеви живели у овој банатској варошици, а домаћин му је био директор библиотеке, Владимир Давидовић.

Унук Лава Толстоја, Владимир и његов син Илија у Новом Бечеју су живели до 1945. године када су се вратили у Совјетски Савез. У улици Жарка Зрењанина 21 у Новом Бечеју и данас се налази кућа у којој је Владимир Толстој, иначе, ветеринарски испектор, живео тридесетих година прошлог века.






 

Read 422 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…