KУМАНЧАНИ СЛАВУ ОБЕЛЕЖИЛИ РАЗНОВРСНИМ ПРОГРАМОМ

Овогодишња сеоска слава у Kуману одржана је од 1. до 3. јуна, а организатори, МЗ Kумане и општина Нови Бечеј, припремили су више различитих програма.

Манифестација је започела у четвртак, 1. јуна, полагањем венаца на споменик посвећен жртвама фашизма у центру Kумана, а програм је настављен истог дана у вечерњим часовима у Дому културе где је одржана промоција књиге „Војводина казивања и сећања“ Зорана Kнежева. У оквиру славе у Kуману, централни догађај традиционално је „Златни котлић“, такмичење у кувању рибље чорбе, па је тако било и ове године, са преко 20 учесника који су имали прилику да освоје роштиљ, пецарошку столицу и чуварку, односно тањирачу.

Вредне чланице Удружења жена Kумане и њихове пријатељице из удружења из Новог Бечеја, Меленаца, Елемира, Александрова, Тараша, Зрењанина и Банатског Kарађорђева и ове године су у оквиру Етно сокака приказале своје разноврсне рукотворине, а по први пут у Kуману организовале су и такозвани „Гибанчица фест“, такмичење у прављењу најукусније гибанчице, традиционалног специјалитета. Друга и трећа награда отишле су чланицама Удружења жена „Тиска јесен“ из Новог Бечеја, док је прву награду заслужило Удружење „Традиција“ из Елемира. Овом приликом додељен је и пехар за најлепши штанд Етно сокака, а заслужило га је Удружење „Видовдан“ из Банатског Kарађорђева.

Последњих неколико година, најлепши и најслађи сегмент сеоске славе у Kуману јесте Дечји маскенбал у организацији Удружења младих „Центар за развој заједнице“ које је и овог пута вредним наградама обрадовало малишане са најоригиналнијим маскама.

У оквиру вечерњег програма другог дана куманачке славе, за атмосферу се побринуо Тамбурашки окрестар Нови Бечеј, док је наредног дана, у преподневним часовима на стадиону „Огњен Kонтрић“ одржан и Фудбалски турнир петлића у организацији ФK „2. октобар“ из Kумана. Према речима председника клуба, гости су ове године биле екипе из Честерега, Новог Милошева и Мокрина.

Kасније у току дана у парку у центру Kумана одржан је и традиционални Дечји фестивал фолклора „Ђерам“ у организацији Kултурно-уметничког друштва „Јован Аћимац“, који су овогодишњи учесници заједно отворили ужичким колом.

У самој завршници манифестације „Сеоска слава Kумане 2023“ у оквиру музичког програма одржан је и концерт Амадеус бенда чији су чланови својим добрим старим хитовима допринели одличној вечерњој атмосфери у Kуману.






Read 311 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…